he2-tidning.jpg?1598224616

Alla stora riksdagspartier har något att skämmas över i sin historia, men liken i garderoben är bara relevanta när de rör på sig och har anknytning till dagens agerande – och det gör de för SD och i viss mån V, menar Olle Wästberg.
SD:s partisekreterare Richard Jomshof skrev 2016: ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss efter den verklighet som råder här.”  Så visst finns det hos SD inte bara en uppslutning bakom Donald Trump, utan också kring Viktor Orbán.
Slutsatsen är att det som hänt i ett politiskt parti för flera generationer sedan och som partiet inte ställer upp för idag är helt ogiltigt. Men partiers närliggande historia spelar självklart roll, särskilt relevant är den om det finns associationer mellan historiska och aktuella ståndpunkter.

- kvartal -

Ungern har länge kritiserats för bristande pressfrihet, vilket är ett av skälen till landets spända relation med EU. Nu avslöjar läckta inspelningar hur journalister på ungerska public service-medier pressas att rapportera i linje med regeringens åsikter.
- SR -