Invandrare har under alla epoker sedan medeltiden, i alla delar av landet och i praktiskt taget alla branscher haft en stor betydelse för Sveriges ekonomiska utveckling. – I Garpar, gipskatter och svartskallar presenteras en rad spännande människor: handelsmän från tyska Hansan, smeder från Vallonien, brittiska ingenjörer och många andra invandrare som har gjort viktiga insatser i Sverige. Vi möter också många välkända svenska företag som har byggts upp av invandrare, till exempel Bonniers och Gleerups, Cloetta och Marabou, Expressen och Göteborgs-Posten, Felix och Findus, Höganäs och Perstorp, Handelsbanken och Sparbanken.”

- Garpar, gipskatter och svartskallar : invandrarna som byggde Sverige -

– En sådan bok borde alla läsa och boken borde vara oblikatorisk läsning i alla skolor i Sverige.
– Vi invandrare har haft enormt stor påverkan för Sverige. Vi har alltså varit med och tillsammans med svenskar byggt upp Sverige.
– Jag minns i slutet av 60-talet, det var många invandrare i Sverige. Jag besökte ofta en ”bar” där alla besökare var internationella, det fanns folk från många olika länder, svenskar var också där. Aldrig var det någon rasism där. Alla vi var som vänner med varandra. Där pratade man med främmande folk, utan rädsla. På den tiden fanns det även många flyktinfar t.ex från arabstater och från Afrika. Men rasism fanns inte, inte iaf så som den finns idag.