2017-09-14
Älä mene äärimmäisyyksiin uskossasi

Äärimmäisyyksiin menoa uskonnossaan, uskossaan, on vältettävä. On paljon helpompaa ja mukavampaa seurata kuin olla tiennäyttäjä. 
(Michel de Montaigne)

Tiennäyttäjä...pionjääri...heillä on vaikea polku kuljettavana...he uskaltaa...he on rohkeita...Arat jäljittelijät eivät uskalla koskaan olla tiennäyttäjiä  arkojen on tyydyttävä seuraamaan toisten avaamia polkuja.


2017-09-14
Anteeksi antaminen

"Jos haluat nähdä ne, jotka ovat rohkeita, katso niitä, jotka osaavat antaa anteeksi. Jos haluat nähdä ne, jotka ovat sankarillisia, katso niitä, jotka osaavat vastata vihaan rakkaudella."
-Bhagavad Gita

Anteeksi anto on hyvin tärkeää...Niin kauan kuin ei voi antaa anteeksi, tulee  voimaan hyvin huonosti...Lopulta kun koittaa se valoisa hetki...ja uskaltaa ja osaa antaa anteeksi...se helpottaa...helpottaa synkkää ja vihaista sieluntilaa...Anteeksi anto valaisee sielun...antaa voimia mennä eteenpäin... jättää negatiivinen taaksepäin...ei unohtaa sitä...mutta laittaa se tapahtuma pieneen "lokeroon" sen jälkeen kun on pystynyt antamaan anteeksi...sen jälkeen askeleet etenee keveästi elämässä eteenpäin. ..Jos ei koskaan osaa antaa anteeksi...silloin on tavallaan itsensä vihollinen...Sillä kun ei osaa antaa anteeksi...silloin se asia on koko ajan mielessä...häiritsee mielentilaa ja vaikuttaa negatiivisesti...voi huonosti ja levittää myös sillä huonolla voinnillaan negatiivisyyttä ympäristöönsä...Jo itsensä takia olisi pystyttävä joskus antamaan anteeksi...jotta voisi mennä eteenpäin elämässä...Se on niin, että ihminen on ajatustensa kaltainen...ei huonompi eikä parempi mitä ajatukset...Ajatukset kertoo millainen on...sillä kukaan ihminen ei kerro kaikkia ajatuksiaan muille...Mutta itse kukin tietää ajatuksensa ja tietävät millaisia ovat...Täytyisi rohjeta "parantamaan" iteään..puhdistamalla joskus ajatuksiaan..jotta ajatukset saisi hieman enemmän positiivisuutta.


2017-09-142015.05.17
Puhuminen on viisaan kaunista puhetta

Hiljainen vaikeneminen on tosin suuri viisauden näyte, mutta puhuminen on viisauden parhain kaunistus." 
- Jacob Frese 


Hiljaisuus kertoo myöntymisestä...viisas on hiljaa, on sanonta...viisas puhuu tarvittaessa...aukaisee suunsa puhuu kauniisti, lempeästi...ei tuomiten...ei syytellen...jos osaa viisaasti ja kaubńiisti puhua...parasta silloin on puhua...hiljaisuus ei aina ole visaauden merkki.


Mielipide ja tosi-asia.


Älä sekoita toisiinsa mielipiteitä ja tosiseikkoja. (arabialainen sananlasku)

Mielipiteitä on monenlaisia....ne vain on mielipiteitä...eivät ole tosisioita, faktoja, vaikka itse kukin niitä hyvin mielellään jakeleekin totuuksina. Monella on taipumus esittää mielipiteitään tosiasioina. Eräät yrittävät muuttaa muitten mielipiteet samoiksi kuin itselläänkin. Se on pelkkää riitaa. Lueskelen usein foorumeita, niissä näkyvät ihmiset paljon kiistelevän mielipiteistään. Jotkut loukkaantuu hyvin helposti. Monet keskustelijat, kuten en minäkään useimmiten, sanoo mielipiteitään suoraan, kainostelematta, vaikka mielipide olisikin täysin erilainen mitä jonkun muun mielipide. Ei kaikkien tarvitse uskoa samalla tavalla. Jokaisella oma mielipide...useimmat ymmärtää sen, hyväksyvät sen. Muutama harva loukkaantuu, katsoo sen loukkaukseksi jos ilmaantuu mielipide täysin omasta eroava. Ei saa myöskään unohtaa että kaikkea voi tulkita. Yhden ja saman puheen, kirjoituksen, voi tulkita kuinka monella eri tavalla tahansa. Kaikki tulkinnat on oikein, koska tulkitsijat ajattelee asiat tulkintansa tavoin. Siksi se on väärin jos alkaa puolustaa omaansa ja väittää toisen tulkintaa vääräksi. Ymmärryksessä ollaan silloin jo aika pitkällä jos tämä ymmärretään. Mielipiteistä voi keskustella. Jos alkaa heittää lokaa toisin ajattelijan päälle, silloin on sillä loan-heittäjällä olettamus että ainoastaan hänen mielipide on oikea ja aito tosi-asia, fakta. On kuin tappelevat kakarat olisivat, aikuiset ihmiset. Naiset näkyy usein kiistelevän ja kinaavan. Jokunen nainen esiintyy miehenä, paljastavaa on se naismainen riitely. Rasismi, rasisti? Rasismi on mielipide, ei mikää tosi-asia, ei totta. Rasisti luulee omaa huonoa vointiaan aseeksi muukalaisia vastaan. Oma huono vointi kiihdyttää rasistia yrittämään tekemään muukalaisista ainakin hieman huonompia mitä hän on itse.

Sekoitatko faktaa ja mielipidettä?
Pidätkö mielipiteitä faktana? 
-----------------------
Fakta on tosi-asia, 

mielipide on oma ajatus asiasta. 
erota ne toisistaan, 
parempi keskustella silloin.


Kunnioita itseäsi

Joka salassa tekee jotakin, jota häpeäisi julkisesti tehdessä, ei kunnioita itseään. (arabialainen sananlasku)

Tämäm sananlaskun voi yhhdistää esim. anonyymiseen sananvapauteen netissä. Anonyyminä kirjoittaminen on salaa kirjoittamista. Salaa henkilöllisyyttään. Ei uskalla kirjoittaa omalla nimellään kaikkea mitä nettiin tyrkyttää toisille luettavaksi. Useimmat netin anonyymeistä kirjoituksista on toki vain harmittomia päiväistä kirjoittelua. Toista on silloin kun rasismia, vihaa ja ääri-liikkeitten kirjoituksia ilmestyy, he se vasta anonymiteettiä hyväkseen käyttävät.  Se antaa paremman itsetunnon jos uskaltautuu tulemaan kaapista ulos omalla nimellään, kunnioittaen itseään ja olenmalla rehellinen. Rehellisyys maan perii. Internet on kaukana rehellisyydestä, netissä vallitsee viidakon-laki.

Teetkö asioita salassa?
puhutko myös asioita salallassa? 
Yritätkö manipuloida muita sanoillasi? 
--------------------------
Älä tee asioita salassa, 

kunnioita itseäsi, 
tee tekosi julkisesti,
sano mielipiteesi julkisesti, 
uskalla esiintyä omalla nimelläsi, 
silloin kunnioitat muita, 
silloin kunnioitat myös itseäsi.


Kokemus on aina ennen viisautta

Ihminen ei voi olla viisas ilman kokemusta. (arabialainen sananlasku)

Tietoa voi saada opiskelemalla ja jonkun verran viisauttakin siinä mukana. Kaikkein tärkein viisaus on sitä oman kokemuksen kautta tullutta viisautta. Kokemuksista viisastuu. Pelkkä toisten kirjoitusten lukeminen ei tee sinusta viisasta. Sillä melkein kaikki mitä luet, on toisten mielipiteitä, joita ehkä lukiessasi alat pitää tosi-asioina, totuuksina. Noin kun tekee, ei se ole viisautta. Se on tyhmyyttä.
Esimerkki: Nuori muslimein vihaaja lukee ääri-oikeistolaisten fanaattisia viha-kirjoituksia muslimeista ja alkaa pitää niitä totuuksina, universaalina totuuksina. Se mikä tuossa on totuus, on se että tyhmyys on vallannut sen ihmisen. Ajatteleva ihminen hakeutuu muslimien seuraan, kyselee, katselee, kuuntelee ja oppii sillä tapaa tuntemaan muslimit. Oma kokemus on tehnyt hänet viisaaksi. Omat kokemukset on aina paremmat. Moni muslimien vihaaja ottaa esille esim. yhden Koraanin jakeen, vetoaa siihen, luullen sen jakeen selittävän jotakin muslimien elämästä tänä päivänä.

Kritisoitko vaikka et oleasiaa kokenut?
Kerrot siis omia mielipiteitäsi totuuksina? 
-----------------------------
Ensin kokemus, 

sitten viisaus, 
kokemuksista oppii, 
kokemukset viisautta tuo.
Ilman kokemusta et tiedä, 
kokemus on opettavaista.


Älä usko kaikkeen

Älä usko kaikkea, mitä kuulet. (arabialainen sananlasku)

Kun lukee ja tai kuuntelee muitten puheita, on aina aiheellista ymmärtää että ne puheet ja kirjoitukset on mielipiteitä, etenkin silloin jos ne on yhteiskuntaa ja ihmis-arvoja vastaan, rasistia tai muslimi-viha-mielisiä. Kaikkeen ei ole uskomista. Kaikki viha-puheet/kirjoitukset, on vain henkilön oma probleema. Se joka vihaa muita ihmis-ryhmiä, ei ole uskottava ihminen. Vihaajat ei suo samoja ihmis-arvoja kaikille ihmisille.
Ole siis huomaavainen, älä usko vihaajien sanoihin. Vihaajat näyttävät vain viha-puheillaan/kirjoituksillaan oman vajaavaisen psyykkensä. Älä silti syyllisty samaan ja ala vihata vihaajia.
Myös ainaiset toisista valittajat, ainaiset riitelijät...älä mene mukaan riitaisaan joukkoon nälvimään jotain suurella porukalla...ajattele omilla aivoillasi.

Uskotko kaikkeen mitä muut sanoo?
uskotko hengenheimolaistesi sanaan? 
-----------------------------
Tutki tarkkaan muitten mielipiteitä, 

älä usko kaikkeen mitä he sanoo, 
älä lankea vihamielisten ansaan, 
pysy aina totuudessa. 
elä ja anna myös muitten elää.


Tietämättömyys köyhyyttä on

Tietämättömyys on suurin köyhyys. (arabialainen sananlasku)

Monet puhuu/kirjoittaa muista ihmis-ryhmistä omia negatiivisiä mielipitetään ja julistaa niitä negatiivisiä mielipiteitään totuuksina...Mistä he on saanut ne negatiiviset mielipiteet muista ihmis-ryhmistä? ..Myös jotkut median kirjoitukset eri tapahtumista johtaa siihen että heikot ihmiset sortuu ajatukseen että kaikki siihen ihmis-ryhmään kuuluvat on huonoja ihmisiä...Kuten esim. monet heikot ihmiset kuvittelee kaikkien muslimien elävän Koraanin joka sanan mukaan ja että muslimien mukamas tulee Islamin mukaan elää niin kuin historiallisena aika elettiin...He ei tiedä, he vain lukee muita ihmisryhmiä kritiseeraavia kirjoituksia ja alkavat kuvitella niitten olevan absoluuttinen totuus ja he myös ottaa yhden jakeen Koraanista esille välittämättä mitä lukee ennen ja jälkeen sen jakeen, eivät siis ymmärrä kokonaisuutta, uskovat sanasta sanaan ja kuvittelevat että muslimien on tehtävä juuri niin...Heidän negatiivinen ja vihamielinen tulkinta on kaiken pahan alku...Tietämätömyys on tyhmyyttä, tietämättömyys on köyhyyttä...
Tutki mieluummin asioita, älä usko kaikkeen mitä luet ja tai kuulet...Älä leimaa kaikkia ihmisryhmästä pahoiksi, jos yksi tai muutama tekee pahaa...Etsi tietoa, jotta sisäinen köyhyytesi pienenisi...ja huomaa myös omat pahat sanasi muista ihmisistä ja tajua että sinä et kunnioita ihmisarvoja, siis jos olet muukalaisvihamielinen ennakkoluulojesi kanssa.

Oletko kokemuksiltasi köyhä?
Et silloin kaikkea vielä tiedä.
--------------------------
Tietämättömyys köyhyyttä on, 

rahanpuute = materiaalinen köyhyys, 
tiedopuute = henkinen köyhyys, 
etsi aina tietoa, faktaa, 
älä tyydy ainoastaan vain mielipiteisiin, 
faktalla menee pitkälle, 
tieto on mahtia.


Valo ja rakkaus vihaa/pimeyttä vastaan

”Pimeys ei voi ajaa ulos pimeyttä; vain valo voi tehdä sen. Viha ei voi ajaa ulos vihaa; vain rakkaus voi tehdä sen.”
- Martin Luther King Jr 

Pimeys vastaan pimeyttä, pimeys jatkuu, valo vastaan pimeyttä, pimeys katoaa, viha vastaan vihaa, viha pysyy jäljellä, rakkaus on vastaus, vain valo ja rakkaus voi ajaa pois vihan.


2016-12-12
- Luojan luomia olemme kaikki

"Rauha palaa ihmisten sydämiin, jos he hyväksyvät sukulaisuutensa maailmankaikkeuden kanssa...jos he uskovat, että maailmankaikkeuden keskuksessa asuu Wakan Tanka ja että tämä keskus on kaikkialla, että se on meidän jokaisen sisimmässä."
- Musta Hirvi 

Uskotko että luoja on sinut luonut? Luojan luomia olemme kaikki, sinä, minä, hän, ne, nuo, te, he ja niin edelleen, ihmisiä olemme kaikki, luojamme luomia, sukulaisia olemme kaikki toinen toisillemme, kohdelkaamme toinen toisiamme lempeästi.


2016-12-12
Olet se mitä ajattelet


Ajatuksemme ovat kaikkein tärkeintä. Meistä tulee sitä mitä me ajattelemme.
- Buddha

Olet se mitä ajattelet, vain sinä tiedät kaikki ajatauaksesi, et kerro muille kaikista ajatuksistasi. Sinun ajatukset, vain sinun, olet ajatuksesi, se sinä olet, ajatus + sinä, yksi ja sama sinä. Aina kun aukaiset suusi, tulee ajatuksiasi esille, jaat ajatuksiasi muille, et kaikkia ajatuksiasi tietenkään, kerrot vain ne ajatuksesi mitkä haluat muitten tietävän, mutta aina esille tulee uutta ja uutta sanoistasi. Varo ettet salaisia ajatuksiasi kerro, kuitenkin, ajatuksesi on sinä, vain sinä, vain sinä tiedät kaikki ajatuksesi ja tiedät millainen olet, mitä ajattelet.


2016-12-12
Ärsyynnytkö helposti

Kaikki, mikä muissa ärsyttää, auttaa meitä tuntemaan itsemme.— Carl Jung

Kiukkuiletko paljon? Miksi ihmisistä valitat? Luuletko olevasi parempi? Mikä ärsyttää muissa, miksi ärsyttää, miksi ärtynyt olet, olet tyytymätön, vikoja muista etsit, näet omat vikasi muissa, peilaat.2016-12-12
Ystävät ymmärtää

“Ymmärtävä ystävä on sinulle enemmän sukua kuin oma veljesi, sillä jopa omat sukulaisesi eivät ehkä tiedä sinun todellista arvoasi.” (Kahlil Gibran)

Ketkä on todellisia ystäviä ja ketkä ei? ...Jopa lähisukulaiset voi olla ilkeitä ja pahoja sinua kohtaan...Heihin verrattuna ymmärtäväiset ystäväsi rakastavat ja tuntevat sinut paljon enemmän kuin nuo sukulaisesi...Ymmärrys ja lähimmäisen rakkaus ei ole sukulaisuudesta kiinni, vaan se on kiinni ymmärryksestä, empatiasta, rakkaudesta...Kun on hätä ja tai tarvitsisi apua, silloin huomaa ketkä on ystäviä ja ketkä ei...Ymmärtäväinen ja rakastava ystävä ei jätä...Ystäviä tarvittaessa on aina halu siivota pois ystävät jotka ei ole ymmärtäväisiä, empaattisia ja rakastavaisia...sellaisiin ystäviin kyllästyy helposti...on vain havaittava että kaikki ystävät ei ole ystäviä...oikeastaan ystävät, todelliset ystävät on hyvin harvassa....siti voi kohdella kaikkia kunnolla jos tarvetta ei ole työntää heitä pois luotaan...


2016-12-12
Ihonväri kuin ihonväri


"Ihonväri ei merkitse mitään. Mikä on hyvää ja oikein yhdelle, on hyvää ja oikein myös toiselle, ja Suuri Henki teki kaikki ihmiset veljiksi." 
- Valkea Kilpi 

Kaikki vätit on ihania, kaikki värit on olemassa, Ihonväri kuin ihonväri, värit luonnollisia on, synnymme väreihimme, veljiä sisaria olemme, rakastakaamme toisiamme.2016-12-12
Osaatko sanoa sen minkä haluat?

”Det viktigaste är inte hur man stammar, utan att man får fram det man vill ha sagt…” 
(Robert Josefsson)

Ei ole helppoa puhua niin että muut ymmärtää oikein mitä tarkoittaa. Sama pätee kirjoituksissa. Aina on valinnan varaa käsittää väärin kuulemansa, lukemansa....Ihmisen ajatukset juoksee vilkkaasti ja nopeaan, valitettavaa on että emme kykene puhumaan ajatuksiamme sellaisenaan kuin ajattelemme. Ajattelemme ensin salaman nopeaan mitä sanoisimme, puhe on aina ajatuksiamme lyhyempi, epäselvempi....Se on todellinen taito, jos oppii joten kuten puhumaan niin että ympäristö ymmärtää mitä sanot, ilman sen suurempia tulkintoja siitä mitä sanoit. Se on hyvin yleistä että kaikki kuulemamme ja lukemamme, tulkitaan ja senhän tiedämme että niitä tulkintoja yhdestä ja samasta puheesta voi olla satoja eri vivahteisia.2016-12-12
Kaunis ja vahva puu

Jonakin päivänä olen puu, ja tuuli laulaa oksissani ja aurinko tanssii lehdilläni, ja olen vahva ja kaunis kaikkina vuodenaikoina.” (Kahlil Gibran)

Kaikin puolin lempeitä, vahvoja ja kauniita, ihmisiä, kuten esim. Äiti Teresa, Dalai Lama, mm, voi verrata puihin, jotka on ja pysyy pystyssä, kauniina ja vahvoina, jatkuvasti, vuodenajoista huolimatta...Ei sade, ei helle, ei kylmyys, ei talvi-pakkaset…, ei runtele vahvaa puuta.


2016-12-12
Kolkuttava omatunto

Omatunto saa meidät löytämään itsemme, arvostelemaan tai syyttämään itseämme. Todistajien puuttuessa, se myös todistaa meitä vastaan.
--Michael de Montaigne 

Omatunto tietä että pahaa on tehty, omatunto osaa hävetä, tunnet sisälläsi häpeän tunteen, uskallatko hävetä julkisesti? Omatunto kolkuttava on, moittii jos moitittavaa on, tunnista omatuntosi kolkutus, tee parannus, älä egon anna alkaa puolustelemaan, kolkuttava omatuntosi hyvä "ystävä" on.


2016-12-12
Tottumuksien kahleissa

Näiden tai muiden tottumusten hankkimisella jo nuorena ei ole vain pieni merkitys; sillä on ääretön merkitys.
-- Aristoteles 

Voi niitä tapoja, pinttyneitä tapoja, peseydy joskus tavoistasi, yritä puhdistautua, Tottumusten kahleet kalisevat, vuodesta vuoteen määrää elämääsi, pudota pois joitakin tottumuksiasi, ne tottumuksia vain on, kaikki tottumukset ei hyviä ole, seulo seulo tarkkaan, taistele itsesii onnellisuuden takia, vähennä tyhjänpäiväisiä tottumuksiasi, älä valehtele itsellesi.2017-05-11
Oikea ystävä

Ystävä – joku joka tietää sinusta kaiken, ja rakastaa sinua sittenkin. – Elbert Hubbard

Onko sinulle oikeita ystäviä? millainen on oikea ystävä? Oikea ystävä ei koskaan jätä minua, oikea ystävä tietää minust, kaiken, oikea ystävä rakastaa minua aina, aina. Oikea ystävä on ystävistä kaikkein parhain, luotettavin, anna arvoa oikealle ystävälle, 


2017-05-21
Olet se miksi olet itsesi tehnyt 

Ihminen ei ole mitään muuta kuin miksi hän itsensä tekee. Ihminen on vapaa. Pelkuri tekee itsestään pelkurin. Sankari tekee itsestään sankarin.
- (Jean-Paul Sartre)

Sinä luot oman historiasi, sinä päätät oman historiasi, älä syytä menneisyydestäsi muita, Olet se miksi olet itsesi tehnyt, olet vapaa, päätät itse millainen olet, pelkuri tekee itsestään pelkurin, rohkea tekee itsestään rohkean, ystävällinen tekee itsestään ystävällisen, ja niin edelleen,


2017-05-26
- Maailma ihmiset

"Käteni ei ole samanvärinen kuin sinun kätesi, mutta kun teen siihen haavan, tunnen kipua. Kädestäni vuotava veri on samanväristä kuin sinun veresi. Suuri Henki on tehnyt meidät molemmat."
- Oglala-siouxpäällikkö Seisova Karhu

"Ihonväri ei merkitse mitään. Mikä on hyvää ja oikein yhdelle, on hyvää ja oikein myös toiselle, ja Suuri Henki teki kaikki ihmiset veljiksi."
- Valkea Kilpi 

Ihonväri kuin ihonväri, ihmisiä olemme, tunnemme ihossamme samalla tavalla, tunne-elämämme tunnemme myös samaan tapaan, veremme on yhtä punaista kaikilla meillä, luojamme on tehnyt meidät. Unohtakaa ihonväri, katsokaa toistenne samanlaisuuteen, kunnioittakaa toinen toistanne, olemmehan kaikki me ihmiset samaa kansaa, maapallon asukkaita kaikki olemme.

Lisäys: 2018-07-10
Nykyään rasismi on kääntynyt kulttuurin ja uskonnon kimppuun...kulttuureja, etnisyyksiä ja uskontoa kritisoidaan ihonvärin sijasta...se on samaa vihamielisyyttä,vihamielisyyttä ihmisiäkohtaan.
Opetelkaa elämään sovussa, yrittäkää parantaa itseänne paremmaksi ihmiseksi...kukaan ei voi muita ihmisiäparantaa...vain itseänsävoi muuttaa paremmaksi,,,mitään hyötyä ole ei kritisoida muita ihmisiä...joiakien muuttaa itseään jos itse haluaa...syyttelyt ja haukkumiset paljastaa syyttäjän sisimmäiset mustat ajatukset.2017-05-26
- Rakkaus voi parantaa

"Viha ei koskaan lopu vihalla. Ainoastaan rakkaus voi sen parantaa. Tämä on ikuinen, muinainen elämän laki."
- Buddha 

Tiedätkö, että rakkaus on parantavaa? rakkaus auttaa itseäsi ja muita. Vain rakkaus voi parantaa, viha ei koskaan lopu vihalla, syrjintä ei koskaan lopu syrjinnällä, ainoastaan rakkaus parantaa, rakasta, rakasta kaikkia ihmisiä.


2017-05-26
- Sardiinipurkin kulttuuria

Elämä on kuin sardiinipurkki — kaikki me etsimme purkinavaajaa.
- (Alan Bennett)   
 

Monokulttuuri on monikulttuurin vastakohta...Sardiinit on samanlaisia...samankulttuuriset, esim. ruotsalaiset, omaavat oman kulttuurinsa monet heistä, sillä on ruotsalainen kulttuuri olemassa vaikka eräät innokkaasti kieltävätkin ruotsalaisen kulttuurin olemassa olon.
Kulttuuri on se miten kansa elää, tavat, kieli, mitä on saatu aikaan, ruoka, musiikki, rakennukset, taide, kirjallisuus, ja niin edelleen...Toisin sanoen, kulttuuria on se miten yhteiskunta toimii sillä hetkellä ja sitä kutsutaan sen maan kulttuuriksi.
Elämä kuin sardiinipurkissa on...Jokainen etsii omaa paikkaansa planeetallamme, omaa elämää...Purkinavaajia olemme itse...Avaamme maailmaa itsellemme sen mukaan mitä kykenemme...Vapaat, empaattiset avaamme purkin täysin auki, nautimme vapaudesta...
Eräät viihtyy yksinään omine mielipiteineen sardiinipurkissa, raottavat purkkia vain hyvin vähän, pelästyvät, sulkevat purkin äkkiä, eivät haluaisi laskea muita lähelleen sinne omaan sardiinipurkkiinsa, vieraat pysyköön omissa purkeissaan sanoo arat sardiinit....
Sardiinipurkki kuin valtio on...Sardiinipurkit maapallomme kaikki valtiot on...Sardiini olet sinä ja sinä… sardiinejä olemme kaikki, sardiinejakin monen kokoista ja näköistä on...Planeettamme olisi monikulttuurinen, jos planeettamme olisi yksi ja ainoa valtio...Silloin ihmiset muuttaa saa minne haluavat.
Kun purkinavaaja löydetty on, silloin purkin sardiinit pakenee/matkustaa muualle onneaan kokeilemaan, etsimään rauahallisempaa oloa itselleen.monikulttuuri siitä syntyy...silloin on kaikkien yritettävä sopeutua tilanteeseen.
Ei ole oikeudenmukaista vaatia vain maahanmuuttajia sopeutumaan...Maahanmuuttaja ei voi kunnolla sopeutua jos vanhat kansalaiset katsoo kieroon ja sortavat, syrjivät teoin ja sanoin maahanmuuttajaa...Vanhojen kansalaisten on myös sopeuduttava uuteen tilanteeseen...Jos eivät sopeudu, hankaluuksia tulee olemaan.
Sardiinit on kuin ihmiset, kaikki samanlaisia, vain pienine erilaisuuksineen jotka johtuu mistä he tulee ja millaiset olosuhteet on ollut...Avatkaamme siis sardiinipurkkimme ja avautukaamme koko maailmalle, koko maailman ihmisille...tuntekaamme samankaltaisuutta ja lähimmäisenrakkautta kaikkia kohtaan.


2017-05-26
- Vapaus kaikille

Jos haluaa olla vapaa, haluaa vapaiksi myös muut.
- (Simone de Beauvoir)

Miksi vaatia muita olemaan kuin sinä tai kuin oman maalaisesi? ..Miksi et salli kaikkien olla vapaita?
Jos olet itse vapaa, anna myös muitten elää vapaasti...Maahanmuuttajan ei tarvitse olla kuin sinä...Jokaisella on oma identiteetti, minulla, sinulla, maahanmuuttajilla, kaikilla.
Miksi haluat muitten olla kaltaisiasi? ..Oletko mieleltäsi ja ajatuksiltasi olevinasi se kaikkein parhain ihminen, jota maahanmuuttajien tulee matkia?
Maahanmuuttajan ei tarvitse alkaa matkia sinua.
Antakaamme siis kaikkien olla vapaita uskomaan miten itse haluavat, niin kauan kuin ei ketään muuta vahingoita uskollaan tai mielipiteellään.
Maailma on moninainen, ei kaikkien tarvitse ajatella ja uskoa kaikestaa samalla tapaa sinun kanssasi...Et ole maailman napa
Millainen maailma olisikaan jos kaikki olisi esim. narisevia ja muista valittelevia....


2017-05-26
- Totuudessa voi olla pahuutta

Jos haluaa olla vapaa, haluaa vapaiksi myös muut.
- (Simone de Beauvoir)

Miksi vaatia muita olemaan kuin sinä tai kuin oman maalaisesi? ..Miksi et salli kaikkien olla vapaita?
Jos olet itse vapaa, anna myös muitten elää vapaasti...Maahanmuuttajan ei tarvitse olla kuin sinä...Jokaisella on oma identiteetti, minulla, sinulla, maahanmuuttajilla, kaikilla.
Miksi haluat muitten olla kaltaisiasi? ..Oletko mieleltäsi ja ajatuksiltasi olevinasi se kaikkein parhain ihminen, jota maahanmuuttajien tulee matkia?
Maahanmuuttajan ei tarvitse alkaa matkia sinua.
Antakaamme siis kaikkien olla vapaita uskomaan miten itse haluavat, niin kauan kuin ei ketään muuta vahingoita uskollaan tai mielipiteellään.
Maailma on moninainen, ei kaikkien tarvitse ajatella ja uskoa kaikestaa samalla tapaa sinun kanssasi...Et ole maailman napa
Millainen maailma olisikaan jos kaikki olisi esim. narisevia ja muista valittelevia....


2017-06-15
Jätämme jälkiä itsestämme koko ajan

"Meidät tunnetaan ikuisesti niistä jäljistä, joita jätämme jälkeemme."
- Dakotat 

Kaikki mitä sanomme ja teemme...jää jälkeemme historiaksemme...jätämme siis jälkiä...jäljet ei koskaan häihy pois...meidät muistetaan jäljistämme...eikö se olisi parempi jos jättäisimme hyviä jälkiä itsestämme...
Tehkäämme siis hyviä jälkiä...pitäkäämme itsemme puhtaana pahuudesta, niin puhtaana kuin vain voimme...jättäkäämme jälkeemme hyviä muistoja, hyviä jälkiä.


2017-09-14
Totuuden pahuus

On asia joka on panetteluakin pahempi: totuus. (De Talleyrand)

Totuuksien julistajat on niitä vihon viimeisiä julistajia...Viisas pysyy erossa totuksien julistajista...Totuuksien julistajat julistavat ainoastaan vain omaa näkemystään asian toden-peräisyydestä, pitäen sitä ainoana totuutena... Kaikkien muitten mielipiteet totuuden julistaja työntää pois luotaan.


2017-09-18
Vanhuus tuo mukanaan rauhallisuutta

On hienoa tulla vanhaksi. Nuoruus oli liian pirullista.-- Hjalmar Söderberg

Niin, vanhuus ei tule yksin...vanhaksi elettyään alkaa tuntua ajan mukanaan tuoma patina...iho veltostuu, tulee ryppyjä...hiukset harmaantuu...selkä köyristyy ehkä...jäseniä särkee...askel on hidastunut...muisti heikkenee...kaikki tuo on aivan luonnollista...mutta kaikki ei sitä kestä, etenkin naiset ei kestä, eräät heistä, alkavat tehdä kauneusleikkauksia...valitettavasti jo nuoret naiset tekee kauneusleikkauksia, botoksia kasvoihin, törröttävät kalanhuulet...kalanhuulet ei kauniita ole...televisiossa usein näkee realitetti-ohjelmissa nuoria naisia paksujen turvonneitten törröttävien kalanhuulien kanssa, erittäin rumat huulet...se taitaa olla muotia vain ja kuvittelevat sitä kauniiksi...nuorikin siis haluaa olla kauniimpi mitä onkaan...miten heidän mahtaa käydä kun se aito vanhuus yllättää heidät?


2017-11-10
Kolmenlaisia ihmisiä

”On olemassa kolmenlaisia ihmisiä: niitä jotka näkevät, niitä jotka näkevät osoitettaessa ja niitä jotka eivät näe.”
- Leonardo Da Vinci

Ihminen joka näkee, hänellä on avoin mieli...ihminen joka näkee kun hänelle osoitetaan, ymmärtää...ihminen joka ei näe, hän ei kertakaikkiaan näe, ei halua nähdä, hän tyytyy tietämättömyyteen.


2017-11-12
Elämän kolme vaiahetta

Elämän kolme vaihetta ovat; menneisyys, joka ei koskaan palaa; nykyisyys, joka ei kestä; tulevaisuus, joka on tuntematon.
- arabialaista viisautta

Menneisyyteen ei kannata vaivata energiaansa paljoakaan, menneisyys on mennyttä...ei tulevaisuuteenkaan kannata uhrata aikaansa paljoakaan...entäs sitten nykyisyys? ..kannattaako elää nuet? ..paras elämä on nuet, tässä ja nyt...elämme tässä ja nyt, jolloin tässä ja nyt olisi elettävä niin hyvää kuin vain mahdollista...elä ja nauti tässä aajassa.


2017-11-14
Köyhien osuus maailmassa

Vain idiootit kieltäytyvät ymmärtämästä, että alemmat luokat on pidettävä köyhyydessä, jotta ne ahkeroisivat.
- Arthur Young

Aherra, aherra, aherra, aherra sinä köyhä poloinen, rikas on rikas, tekee mitä haluaa, rikkaalla on varaa laiskotella, idiootti ei tätä ymmärrä.


2017-11-16
Kaikkiko ennalta määrättyä

”Jopa ihmiset, jotka väittävät kaiken olevan ennalta määrättyä ja ettemme voi tehdä mitään sitä muuttaaksemme, katsovat sivuillensa ennen kuin ylittävät tien.”
- Stephen Hawking

Tapahtuuko kaikki ennalta määrättynä, korkeimmanko tahdon mukaan; jos niin olisi...miksi katsot sivuillesi tietä ylittäessä, uskot ja et usko, ailahtelevaa :)


2017-11-17
Älä epäile liikoja

Epäily on tyranniuden rikoskumppani. - Henry David Amiel

Suurilla epäilijöillä on samat merkit kuin tyranneilla...he epäilee kaikkia...ja kaikkein eniten heitä joista he ei pidä, toisinajattelijat aiheuttaa pelkoa tyranneissa ja epäilijöissä...ja se pelko tekee sen että he alkaa vihata ja halveksia ja määräillä.


2017-11-17
Sinä olet ihme

Tiedä, että sinä olet ihme. Ja usko, että voit myös itse saada ihmeitä aikaan -- ajattelemalla, rukoilemalla, uskomalla, toimimalla ja auttamalla muita ihmisiä.
Norman Vincent Peale

Sinä olet ihme, usko itseesi, ihmeitä aikaan voit saada, ajattele, rukoile, usko, auta muita ihmisiä, tekosi kertoo kuka olet, olet ihme jos ihmeitä aikaan saat :)


2017-11-18
Ihonväri kuin ihonväri

"Ihonväri ei merkitse mitään. Mikä on hyvää ja oikein yhdelle, on hyvää ja oikein myös toiselle, ja Suuri Henki teki kaikki ihmiset veljiksi."
- Valkea Kilpi

Ihonväri kuin ihonväri, korkein teki kaikki veljiksi ja sisariksi, rakastakaamme toinen toisiamme.


2017-12-08
Suosion kainalosauvat

Vain sen, jolta puuttuu itsetunnon selkäranka, täytyy turvautua suosion kainalosauvoihin.
— V. A. Koskenniemi

Huono itsetunto, selkärangaton saattaa olla, hän turvautuu rehvasteluun, itsekehuihin ja suosion kainalosauvoihin.


Tekosi arvostellaan loppupäästä
Tekoja arvostellaan loppupäästä. Jos haluat jotakin, ota lukuun, mihin se päättyy. (arabialainen sananlasku)

Kun olet tekosi tehnyt, tai puheesi pitänyt, tai kirjoituksesi julkaissut, sen jälkeen ne saa arvostelut. Niitten hyvyyttä tai pahuutta katsellaan, mietitään. Tekojesi, puheittesi, kirjoitustesi, vaikutus muihin, vaikuttaa niitten arvosteluun. Jos ne tuo negatiivistä kaikua yhteiskuntaan, saat negatiivistä arvostelua. Jos ne saa positiivisen vaikutuksen yhteiskuntaan, saat positiivistä arvostelua. Jos tekosi, puheesi ja kirjoituksesi on lapsellista lörpöttelyä, sinulle nauretaan ja sinut sivuutetaan melkein kokonaan.


Iäkkäämmäksi tuleminen
Alla vill leva länge, men ingen vill bli gammal. (ordspråk)

hminen rakastaa elämää. Kuka haluaa tulla vanhaksi? Vanhetessa tuntee että elämä alkaa olla loppuvaiheessa.
Moni ihminen, etenkin naiset, ei halua vanhettua, haluavat aina olla nuoren näköisiä kasvoiltaan ja keholtaan. He pelkää ryppyjä. He ei ymmärrä että kaikki vanhenee aikanaan. Kauneusleikkaukset ei ihmistä nuorenna. Rypytsilottelevat pois, mutta vanhuus on heillä edessä, kehoa ei voi nuorentaa. Lopulta heidän leikelty kasvot romahtaa. Eläkäämme, eläkäämmen onnellisina myös iäkkäänä. Onnellisena että on saanut elää. Hyväksykäämme että vanhenemme, silloin on sielussamme, psyykessämme rauha.


Kunnioitatko itseäsi?
Joka ei kunnioita itseään, ei saata kunnioittaa toisia. (arabialainen sananlasku

Kunnioitus toisia kohtaan havaitaan ihmisen käyttäytymisestä ja puheista ja kirjoituksista. Jos esim. puhut ja kirjoittelet viha-viestejä jostakin kansan-ryhmästä tai muslimeista, osoitat sillä että et kunnoita sitä kansaa tai muslimeja. Ajattelet vain pahaa heistä ja haluat levittää näkemystäsi heistä eteenpäin. Tuolla tavalla osoitat muille että et kunnioita itseäsikään. Jokin vaivaa jatuksiasi, mieltäsi, voit huonosti ja näytät huonon vointisi, moittimalla ja puhumalla pahaa jostakin kansasta tai muslimeista. Hyvin voivalla ihmisellä ei ole tarvetta etsiä synti-pukkia jostakin kansan-ryhmästä tai muslimeista.


Oletko jalo ihminen
Jalo ihminen antaa anteeksi, ja jos hän sattumalta huomaa synnin, hän salaa sen. (arabialainen sananlasku)

Jalo ihminen on aina ystävällinen muille ja koettaa olla ystävällinen pahoillekkin ihmisille. Jalo ihminen antaa aina anteeksi, eikä muistele menneitä vihamielisesti. Tästä sanonnasta tulee heti mieleen se kun fanaattiset ulkolaisten ja muslimien vihaajat takertuvat kiinni joidenkin ulkolaisten tekemiin rikoksiin ja sen nojalla haukkuvat koko kansan/kansat. Muukalaisvhamieliset ei tunne pienintäkään halua antaa anteeksi, ei edes vaikka on kysymyksessä heille tuntemattomat ihmiset. Silti on vihantunne suuri fanaatikkojejn sydämissä ja mielessä.
Jalous ja hyvyys on kaukana fanaatikoista.


Älä päästä kärpästä suuhun
Kun pitää suunsa kiinni, eivät kärpäset pääse sinne sisään. (arabialainen sananlasku)

Tuo kai tarkoittaa että ei pitäisi puhua liikaa, tai ainakin että ei puhu turhuuksia ja pahaa toisista. Jos suu on koko ajan auki, voi suuhun lentää kärpänen, ihan samalla tapaa kuin jos suu on aina auki niin sieltä suusta juoksee sammakoita ulos.


Varomaton sana
Varomaton sana voi tehdä sinulle suurta vahinkoa. (arabialainen sanalasku)

Kylvä hyvää, saat niittää hyvää. Kylvä pahaa, saat niittää pahaa. Fanaattinen epäsympaattinen henkilö, joka sylkee pahaa suustaan, tuottaa ainoastaan vain pahaa itselleen. Esim. muslimien vihaaja antaa itsestään huonon kuvan muille. Hän on tehnyt itselleen hallaa, paljon pahaa haukkumalla muslimeja. Hän on saanut haukut tuhannen kertaa takaisin itseensä. Bumerangin tavoin sinkoutuu kaikki takaisin musimien vihaajiin itseensä, veitsen tavalla pistää takaisin.


Onko nuoruus hulluutta?
Nuoruus on jonkinlaista hulluutta. (arabialainen sananlasku)

On nuoruus hulluutta toisinaan. Katsele ympärillesi foorumeissa, blogeilla, näet paljon hulluja nuoria, sekä tyttöjä että poikia. Nuo nuoret on hulluuntuneet, islamistit on aivopesseet heidät. Tuo on vain yksi esimerkki nuoruuden hulluudesta.


Huono esimerkki
Kukaan ei ole hyödytön aina voi olla edes huonona esimerkkinä. (mietelause)

Jos ei ole hyvä esimerkki muille, niin silloin voi olla ainakin edes huono esimerkki muille. Huono esimerkki on opettavainen muille. Tajuaa että ei toimi samalla tavoin kuin se huono esimerkki. Pitää vain yrittää jokaisen olla hyvä esimerkki niin paljon kuin mahdollista. Huono esimerkki sinänsä ei ole hyvä olla. Muut ihmiset katsoo yleensä kieroon huonoa esimerkkiä. Huono esimerkki on aina huono esimerkki, oli se sitten kuinka tahansa opettavainen.


Sitä mitä puhut, saat myös takaisin sen
Joka sanoo, mitä hänen ei tulisi sanoa, saa kuulla semmoista, jota hänen ei tekisi mieli kuulla. (arabialainen sananlasku)

Jos puhut hyvää, saat hyvää takaisin toisilta. Jos puhut pahaa, saat myös osaksesi pahoja puheita. Niin yksinkertaista se on.
Se mitä ihminen puhuu/kirjoittaa, johtuu ihmisen mielenalasta. Jos sinulla on hyvä olla, voit hyvin kaikin puolin, silloin sinulla ei ole tarvetta puhua pahaa muista ihmisistä, muista kansoista. Jos voit huonosti, silloin sinulla on tarve etsiä syntipukki, alat puhumaan pahaa joistakin ihmistä, kansoista, tunnet silloin olevinasi ainakin parenpi kuin ne. Tuo on itsensä pettämistä.


Totuuden pahuus
On asia joka on panetteluakin pahempi: totuus. (De Talleyrand)

Totuuksien julistajat on niitä vihon viimeisiä julistajia. Viisas pysyy erossa totuksien julistajista. Totuuksien julistajat julistavat ainoastaan vain omaa näkemystään asian toden-peräisyydestä, pitäen sitä ainoana totuutena. Kaikkien muitten mielipiteet totuuden julistaja työntää pois luotaan.


Kaikki kuultu ei ole totta
Älä usko kaikkea, mitä kuulet. (arabialainen sananlasku)

On paljon ihmisiä, jotka uskovat kuultuun ja kirjoitettuun sanaan. Sitten on ne aniharvat fanaattiset jotka uskoo kaikkeen kuultuun ja kirjoitettuun jos ne sanat vain on hänen vihaamiaan ihmisiä vastaan.
Tyhmä ja fanaattinen ihminen uskoo kaikkeen kuulemaansa ja lukemaansa. Tyhmällä ja fanaattisella ei ole mitään omia kokemuksia, itse nähtyjä asioita. Sen takia ei kannata laittaa aikaansa fanaattisen kanssa keskusteluihin, siitähän ei mitään tule. Fanaattinen kun uskoo vain kuulemaansa lukemaansa. Fanaattisella ei ole omia sanoja juuri ollenkaan.


Ei voi kauhalla vaatia jos on vain lusikalla saanut
Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia (sanonta vain)

Paljon näkee foorumeja lukiessa että he jotka on vain lusikalla saaneet, yrittävät kauhalla saada ja kauhalla antaa. Vain lusikalla saaneet ei pysty kauhalla saamaan tai antamaan. Heidän taso ei vielä yllä sinne “kauhan” tasolle. Aikansa jos ottavat oppia, oppivat, ehkä hekin joskus oppivat kauhomaan kauhalla. Se lusikka kun on niin pienen oieni, eihän siihem paljoa mahdu tietoa.


2014-01-24
Päästätkö kärpäsiä suuhusi? 
Kun pitää suunsa kiinni, eivät kärpäset pääse sinne sisään. (arabialainen sananlasku)

Tuo kai tarkoittaa että ei pitäisi puhua liikaa, tai ainakin että ei puhu turhuuksia ja pahaa toisista. Jos suu on koko ajan auki, voi suuhun lentää kärpänen, ihan samalla tapaa kuin jos suu on aina auki niin sieltä suusta juoksee sammakoita ulos


2014-01-24
Kokemuksista viisastuu
Nuori on kokematon. lapset, teinit, ja niin edelleen, oppii uutta elämänsä varrella...Vanha on nähnyt, kuullut ja kokenut paljon, sen takia vanhuksista voi sanoa että elämä on antanut viisautta heille...Kokemuksistaan viisastuu...Vanhus puhuu siitä, mitä hän on nähnyt, ja nuorukainen siitä, mitä hän on kuullut. (arabialainen sananlasku)...Vanhus/vanhempi, on kokenut paljon elämää, elämä on opettanut ja kokemukset on kasvattanut ja viisautta ja tietoa on kerääntynyt. Vanhus puhuu kokemuksistaan....Nuorukainen ei ole kokenut, häneltä puuttuu elämän viisaaus. Elämän viisauden nuorukainen saa vuosien varrella. Nuorena nuorukainen puhuu vain siitä mitä on kuullut ja mitä on lukenut.


2014-01-30
 Anteeksiantamisen ilo on suloisempi koston iloa
Se helppoa ole ei, antaa anteeksi...Se ihmisen on kuin akilleshäl...arka paikka...Minä en koskaan pystynyt antamaan anteeksi vanhemmilleni...oletan että he odotti viestiä minulta...en voinut...minun kun oli valittava joko lapseni tai vanhempani...valinta oli helppo...tottakai valitsin lapseni...Anteeksi antaa voi, jos ei satuta joitan muuta sillä anteeksi annollaan.
Anteeksiantamisen ilo on suloisempi koston iloa. Anteeksianto on täydellinen, kun syntiä ei muista /arabialaista viisautta


2014-02-01
Vaikea olla lempeä aina ja kaikille
Lempeys havaitaan kasvojen ilmeissä, eleissä, puheissa...koko ihminen säteilee olemuksellaan, sitä mitä on...oli kyseessä positiivisyys tai negatiivisyys...Elämäni varrella havainnut olen, vaikeaa aina olla lempeä...tai lempeä kaikille...Vaikka kuinka yrittää nyt iäkkäämpänä, niin se on vain niin...että kaikista ei tykkää yhtä paljon...ja se huomataan olemuksestani...Ihminen on kaukana täydellisyydestä...siksi "paha" viettelee
Lempeys on ihmiskunnan jaloimpia piirteitä. Lempeä ihminen on kaunis ihminen /arabialaista viisautta


Älä päästä kärpästä suuhun
Kun pitää suunsa kiinni, eivät kärpäset pääse sinne sisään. (arabialainen sananlasku) 

Tuo kai tarkoittaa että ei pitäisi puhua liikaa, tai ainakin että ei puhu turhuuksia ja pahaa toisista. Jos suu on koko ajan auki, voi suuhun lentää kärpänen, ihan samalla tapaa kuin jos suu on aina auki niin sieltä suusta juoksee sammakoita ulos


Vanhuus, viisaaus, nuoruus
Vanhus puhuu siitä, mitä hän on nähnyt, ja nuorukainen siitä, mitä hän on kuullut. (arabialainen sananlasku)

Vanhus/vanhempi, on kokenut paljon elämää, elämä on opettanut ja kokemukset on kasvattanut ja viisautta ja tietoa on kerääntynyt. Vanhus puhuu kokemuksistaan. Nuorukainen ei ole kokenut, häneltä puuttuu elämän viisaaus. Elämän viisauden nuorukainen saa vuosien varrella. Nuorena nuorukainen puhuu vain siitä mitä on kuullut ja mitä on lukenut.


Sitä mitä puhut, saat sen myös takaisin
Joka sanoo, mitä hänen ei tulisi sanoa, saa kuulla semmoista, jota hänen ei tekisi mieli kuulla. (arabialainen sananlasku)

Jos puhut hyvää, saat hyvää takaisin toisilta. Jos puhut pahaa, saat myös osaksesi pahoja puheita. Niin yksinkertaista se on...Se mitä ihminen puhuu/kirjoittaa, johtuu ihmisen mielenalasta. Jos sinulla on hyvä olla, voit hyvin kaikin puolin, silloin sinulla ei ole tarvetta puhua pahaa muista ihmisistä, muista kansoista. Jos voit huonosti, silloin sinulla on tarve etsiä syntipukki, alat puhumaan pahaa joistakin ihmistä, kansoista, tunnet silloin olevinasi ainakin parenpi kuin ne. Tuo on itsensä pettämistä.


Totuuden pahuus
On asia joka on panetteluakin pahempi: totuus. (De Talleyrand)

Totuuksien julistajat on niitä vihon viimeisiä julistajia. Viisas pysyy erossa totuksien julistajista. Totuuksien julistajat julistavat ainoastaan vain omaa näkemystään asian toden-peräisyydestä, pitäen sitä ainoana totuutena. Kaikkien muitten mielipiteet totuuden julistaja työntää pois luotaan.


Ei kauhalla voi vaatia, jos on vain lusikalla saanut
Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia (sanonta vain)

Paljon näkee foorumeja lukiessa että he jotka on vain lusikalla saaneet, yrittävät kauhalla saada ja kauhalla antaa. Vain lusikalla saaneet ei pysty kauhalla saamaan tai antamaan. Heidän taso ei vielä yllä sinne “kauhan” tasolle. Aikansa jos ottavat oppia, oppivat, ehkä hekin joskus oppivat kauhomaan kauhalla. Se lusikka kun on niin pienen oieni, eihän siihem paljoa mahdu tietoa.


Osaatko sanoa sen minkä haluat?
”Det viktigaste är inte hur man stammar, utan att man får fram det man vill ha sagt…” (Robert Josefsson)

Ei ole helppoa puhua niin että muut ymmärtää oikein mitä tarkoittaa. Sama pätee kirjoituksissa. Aina on valinnan varaa käsittää väärin kuulemansa, lukemansa....Ihmisen ajatukset juoksee vilkkaasti ja nopeaan, valitettavaa on että emme kykene puhumaan ajatuksiamme sellaisenaan kuin ajattelemme. Ajattelemme ensin salaman nopeaan mitä sanoisimme, puhe on aina ajatuksiamme lyhyempi, epäselvempi....Se on todellinen taito, jos oppii joten kuten puhumaan niin että ympäristö ymmärtää mitä sanot, ilman sen suurempia tulkintoja siitä mitä sanoit. Se on hyvin yleistä että kaikki kuulemamme ja lukemamme, tulkitaan ja senhän tiedämme että niitä tulkintoja yhdestä ja samasta puheesta voi olla satoja eri vivahteisia.


Mielipide ja tosi-asia
Älä sekoita toisiinsa mielipiteitä ja tosiseikkoja. (arabialainen sananlasku)

Mielipiteitä on monenlaisia....ne vain on mielipiteitä...eivät ole tosisioita, faktoja, vaikka itse kukin niitä hyvin mielellään jakeleekin totuuksina. Monella on taipumus esittää mielipiteitään tosiasioina. Eräät yrittävät muuttaa muitten mielipiteet samoiksi kuin itselläänkin. Se on pelkkää riitaa. Lueskelen usein foorumeita, niissä näkyvät ihmiset paljon kiistelevän mielipiteistään. Jotkut loukkaantuu hyvin helposti. Monet keskustelijat, kuten en minäkään useimmiten, sanoo mielipiteitään suoraan, kainostelematta, vaikka mielipide olisikin täysin erilainen mitä jonkun muun mielipide. Ei kaikkien tarvitse uskoa samalla tavalla. Jokaisella oma mielipide...useimmat ymmärtää sen, hyväksyvät sen. Muutama harva loukkaantuu, katsoo sen loukkaukseksi jos ilmaantuu mielipide täysin omasta eroava. Ei saa myöskään unohtaa että kaikkea voi tulkita. Yhden ja saman puheen, kirjoituksen, voi tulkita kuinka monella eri tavalla tahansa. Kaikki tulkinnat on oikein, koska tulkitsijat ajattelee asiat tulkintansa tavoin. Siksi se on väärin jos alkaa puolustaa omaansa ja väittää toisen tulkintaa vääräksi. Ymmärryksessä ollaan silloin jo aika pitkällä jos tämä ymmärretään. Mielipiteistä voi keskustella. Jos alkaa heittää lokaa toisin ajattelijan päälle, silloin on sillä loan-heittäjällä olettamus että ainoastaan hänen mielipide on oikea ja aito tosi-asia, fakta. On kuin tappelevat kakarat olisivat, aikuiset ihmiset. Naiset näkyy usein kiistelevän ja kinaavan. Jokunen nainen esiintyy miehenä, paljastavaa on se naismainen riitely. Rasismi, rasisti? Rasismi on mielipide, ei mikää tosi-asia, ei totta. Rasisti luulee omaa huonoa vointiaan aseeksi muukalaisia vastaan. Oma huono vointi kiihdyttää rasistia yrittämään tekemään muukalaisista ainakin hieman huonompia mitä hän on itse.


Kunnioita itseäsi
Joka salassa tekee jotakin, jota häpeäisi julkisesti tehdessä, ei kunnioita itseään. (arabialainen sananlasku)

Tämäm sananlaskun voi yhhdistää esim. anonyymiseen sananvapauteen netissä. Anonyyminä kirjoittaminen on salaa kirjoittamista. Salaa henkilöllisyyttään. Ei uskalla kirjoittaa omalla nimellään kaikkea mitä nettiin tyrkyttää toisille luettavaksi....Useimmat netin anonyymeistä kirjoituksista on toki vain harmittomia päiväistä kirjoittelua. Toista on silloin kun rasismia, vihaa ja ääri-liikkeitten kirjoituksia ilmestyy, he se vasta anonymiteettiä hyväkseen käyttävät....Se antaa paremman itsetunnon jos uskaltautuu tulemaan kaapista ulos omalla nimellään, kunnioittaen itseään ja olenmalla rehellinen. Rehellisyys maan perii. Internet on kaukana rehellisyydestä, netissä vallitsee viidakon-laki.


Kokemus on aina ennen viisautta
Ihminen ei voi olla viisas ilman kokemusta. (arabialainen sananlasku)

Tietoa voi saada opiskelemalla ja jonkun verran viisauttakin siinä mukana. Kaikkein tärkein viisaus on sitä oman kokemuksen kautta tullutta viisautta. Kokemuksista viisastuu. Pelkkä toisten kirjoitusten lukeminen ei tee sinusta viisasta. Sillä melkein kaikki mitä luet, on toisten mielipiteitä, joita ehkä lukiessasi alat pitää tosi-asioina, totuuksina. Noin kun tekee, ei se ole viisautta. Se on tyhmyyttä....Esimerkki: Nuori muslimein vihaaja lukee ääri-oikeistolaisten fanaattisia viha-kirjoituksia muslimeista ja alkaa pitää niitä totuuksina, universaalina totuuksina. Se mikä tuossa on totuus, on se että tyhmyys on vallannut sen ihmisen...Ajatteleva ihminen hakeutuu muslimien seuraan, kyselee, katselee, kuuntelee ja oppii sillä tapaa tuntemaan muslimit. Oma kokemus on tehnyt hänet viisaaksi. Omat kokemukset on aina paremmat...Moni muslimien vihaaja ottaa esille esim. yhden Koraanin jakeen, vetoaa siihen, luullen sen jakeen selittävän jotakin muslimien elämästä tänä päivänä.


Älä usko kaikkeen
Älä usko kaikkea, mitä kuulet. (arabialainen sananlasku)

Kun lukee ja tai kuuntelee muitten puheita, on aina aiheellista ymmärtää että ne puheet ja kirjoitukset on mielipiteitä, etenkin silloin jos ne on yhteiskuntaa ja ihmis-arvoja vastaan, rasistia tai muslimi-viha-mielisiä. Kaikkeen ei ole uskomista. Kaikki viha-puheet/kirjoitukset, on vain henkilön oma probleema. Se joka vihaa muita ihmis-ryhmiä, ei ole uskottava ihminen. Vihaajat ei suo samoja ihmis-arvoja kaikille ihmisille....Ole siis huomaavainen, älä usko vihaajien sanoihin. Vihaajat näyttävät vain viha-puheillaan/kirjoituksillaan oman vajaavaisen psyykkensä. Älä silti syyllisty samaan ja ala vihata vihaajia.


Tietämättömyys köyhyyttä on
Tietämättömyys on suurin köyhyys. (arabialainen sananlasku)

Monet puhuu/kirjoittaa muista ihmis-ryhmistä omia negatiivisiä mielipitetään ja julistaa niitä negatiivisiä mielipiteitään totuuksina. Mistä he on saanut ne negatiiviset mielipiteet muista ihmis-ryhmistä? Myös jotkut median kirjoitukset eri tapahtumista johtaa siihen että heikot ihmiset sortuu ajatukseen että kaikki siihen ihmis-ryhmään kuuluvat on huonoja ihmisiä. Kuten esim. monet heikot ihmiset kuvittelee kaikkien muslimien elävän Koraanin joka sanan mukaan ja että muslimien mukamas tulee Islamin mukaan elää niin kuin historiallisena aika elettiin. He ei tiedä, he vain lukee muita ihmis-ryhmiä kritiseeraavia kirjoituksia ja alkavat kuvitella niitten olevan absoluuttinen totuus ja he myös ottaa yhden jakeen Koraanista esille, uskovat sanasta sanaan ja kuvittelevat että muslimien on tehtävä juuri niin. Heidän negatiivinen ja viha-mielinen tulkinta on kaiken pahan alku...Tietämätömyys on tyhmyyttä, tietämättömyys on köyhyyttä...Tutki mieluummin asioita, älä usko kaikkeen mitä luet ja tai kuulet. Älä lemaa kaikkia ihmis-ryhmästä pahoiksi, jos yksi tai muutama tekee pahaa. Etsi tietoa, jotta sisäinen köyhyytesi pienenisi.


Tekosi arvostellaan loppupäästä
Tekoja arvostellaan loppupäästä. Jos haluat jotakin, ota lukuun, mihin se päättyy. (arabialainen sananlasku)

Kun olet tekosi tehnyt, tai puheesi pitänyt, tai kirjoituksesi julkaissut, sen jälkeen ne saa arvostelut. Niitten hyvyyttä tai pahuutta katsellaan, mietitään. Tekojesi, puheittesi, kirjoitustesi, vaikutus muihin, vaikuttaa niitten arvosteluun. Jos ne tuo negatiivistä kaikua yhteiskuntaan, saat negatiivistä arvostelua. Jos ne saa positiivisen vaikutuksen yhteiskuntaan, saat positiivistä arvostelua....Jos tekosi, puheesi ja kirjoituksesi on lapsellista lörpöttelyä, sinulle nauretaan ja sinut sivuutetaan melkein kokonaan.


Iäkkäämmäksi tuleminen
Alla vill leva länge, men ingen vill bli gammal. (ordspråk)

Ihminen rakastaa elämää. Kuka haluaa tulla vanhaksi? Vanhetessa tuntee että elämä alkaa olla loppuvaiheessa...Moni ihminen, etenkin naiset, ei halua vanhettua, haluavat aina olla nuoren näköisiä kasvoiltaan ja keholtaan. He pelkää ryppyjä. He ei ymmärrä että kaikki vanhenee aikanaan. Kauneusleikkaukset ei ihmistä nuorenna. Rypytsilottelevat pois, mutta vanhuus on heillä edessä, kehoa ei voi nuorentaa. Lopulta heidän leikelty kasvot romahtaa....Eläkäämme, eläkäämmen onnellisina myös iäkkäänä. Onnellisena että on saanut elää. Hyväksykäämme että vanhenemme, silloin on sielussamme, psyykessämme rauha.


Kunnioitatko itseäsi?
Joka ei kunnioita itseään, ei saata kunnioittaa toisia. (arabialainen sananlasku)

Kunnioitus toisia kohtaan havaitaan ihmisen käyttäytymisestä ja puheista ja kirjoituksista. Jos esim. puhut ja kirjoittelet viha-viestejä jostakin kansan-ryhmästä tai muslimeista, osoitat sillä että et kunnoita sitä kansaa tai muslimeja. Ajattelet vain pahaa heistä ja haluat levittää näkemystäsi heistä eteenpäin...Tuolla tavalla osoitat muille että et kunnioita itseäsikään. Jokin vaivaa jatuksiasi, mieltäsi, voit huonosti ja näytät huonon vointisi, moittimalla ja puhumalla pahaa jostakin kansasta tai muslimeista. Hyvin voivalla ihmisellä ei ole tarvetta etsiä synti-pukkia jostakin kansan-ryhmästä tai muslimeista.


Oletko jalo ihminen
Jalo ihminen antaa anteeksi, ja jos hän sattumalta huomaa synnin, hän salaa sen. (arabialainen sananlasku)

Jalo ihminen on aina ystävällinen muille ja koettaa olla ystävällinen pahoillekkin ihmisille. Jalo ihminen antaa aina anteeksi, eikä muistele menneitä vihamielisesti. Tästä sanonnasta tulee heti mieleen se kun fanaattiset ulkolaisten ja muslimien vihaajat takertuvat kiinni joidenkin ulkolaisten tekemiin rikoksiin ja sen nojalla haukkuvat koko kansan/kansat. Muukalaisvhamieliset ei tunne pienintäkään halua antaa anteeksi, ei edes vaikka on kysymyksessä heille tuntemattomat ihmiset. Silti on vihantunne suuri fanaatikkojejn sydämissä ja mielessä...Jalous ja hyvyys on kaukana fanaatikoista.


Älä päästä kärpästä suuhun
Kun pitää suunsa kiinni, eivät kärpäset pääse sinne sisään. (arabialainen sananlasku)

Tuo kai tarkoittaa että ei pitäisi puhua liikaa, tai ainakin että ei puhu turhuuksia ja pahaa toisista. Jos suu on koko ajan auki, voi suuhun lentää kärpänen, ihan samalla tapaa kuin jos suu on aina auki niin sieltä suusta juoksee sammakoita ulos.


Varomaton sana
Varomaton sana voi tehdä sinulle suurta vahinkoa. (arabialainen sanalasku)

Kylvä hyvää, saat niittää hyvää. Kylvä pahaa, saat niittää pahaa. Fanaattinen epäsympaattinen henkilö, joka sylkee pahaa suustaan, tuottaa ainoastaan vain pahaa itselleen...Esim. muslimien vihaaja antaa itsestään huonon kuvan muille. Hän on tehnyt itselleen hallaa, paljon pahaa haukkumalla muslimeja. Hän on saanut haukut tuhannen kertaa takaisin itseensä. Bumerangin tavoin sinkoutuu kaikki takaisin musimien vihaajiin itseensä, veitsen tavalla pistää takaisin.


Onko nuoruus hulluutta?
Nuoruus on jonkinlaista hulluutta. (arabialainen sananlasku)

On nuoruus hulluutta toisinaan. Katsele ympärillesi foorumeissa, blogeilla, näet paljon hulluja nuoria, sekä tyttöjä että poikia. Nuo nuoret on hulluuntuneet, islamistit on aivopesseet heidät. Tuo on vain yksi esimerkki nuoruuden hulluudesta.


Huono esimerkki
Kukaan ei ole hyödytön aina voi olla edes huonona esimerkkinä. (mietelause)

Jos ei ole hyvä esimerkki muille, niin silloin voi olla ainakin edes huono esimerkki muille. Huono esimerkki on opettavainen muille. Tajuaa että ei toimi samalla tavoin kuin se huono esimerkki. Pitää vain yrittää jokaisen olla hyvä esimerkki niin paljon kuin mahdollista. Huono esimerkki sinänsä ei ole hyvä olla. Muut ihmiset katsoo yleensä kieroon huonoa esimerkkiä. Huono esimerkki on aina huono esimerkki, oli se sitten kuinka tahansa opettavainen.


Sitä mitä puhut, saat myös takaisin sen
Joka sanoo, mitä hänen ei tulisi sanoa, saa kuulla semmoista, jota hänen ei tekisi mieli kuulla. (arabialainen sananlasku)

Jos puhut hyvää, saat hyvää takaisin toisilta. Jos puhut pahaa, saat myös osaksesi pahoja puheita. Niin yksinkertaista se on....Se mitä ihminen puhuu/kirjoittaa, johtuu ihmisen mielenalasta. Jos sinulla on hyvä olla, voit hyvin kaikin puolin, silloin sinulla ei ole tarvetta puhua pahaa muista ihmisistä, muista kansoista. Jos voit huonosti, silloin sinulla on tarve etsiä syntipukki, alat puhumaan pahaa joistakin ihmistä, kansoista, tunnet silloin olevinasi ainakin parenpi kuin ne. Tuo on itsensä pettämistä.


Totuuden pahuus
On asia joka on panetteluakin pahempi: totuus. (De Talleyrand)

Totuuksien julistajat on niitä vihon viimeisiä julistajia. Viisas pysyy erossa totuksien julistajista. Totuuksien julistajat julistavat ainoastaan vain omaa näkemystään asian toden-peräisyydestä, pitäen sitä ainoana totuutena. Kaikkien muitten mielipiteet totuuden julistaja työntää pois luotaan.


Kaikki kuultu ei ole totta
Älä usko kaikkea, mitä kuulet. (arabialainen sananlasku)

On paljon ihmisiä, jotka uskovat kuultuun ja kirjoitettuun sanaan. Sitten on ne aniharvat fanaattiset jotka uskoo kaikkeen kuultuun ja kirjoitettuun jos ne sanat vain on hänen vihaamiaan ihmisiä vastaan...Tyhmä ja fanaattinen ihminen uskoo kaikkeen kuulemaansa ja lukemaansa. Tyhmällä ja fanaattisella ei ole mitään omia kokemuksia, itse nähtyjä asioita. Sen takia ei kannata laittaa aikaansa fanaattisen kanssa keskusteluihin, siitähän ei mitään tule. Fanaattinen kun uskoo vain kuulemaansa lukemaansa. Fanaattisella ei ole omia sanoja juuri ollenkaan.


Ei voi kauhalla vaatia jos on vain lusikalla saanut
Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia (sanonta vain)

Paljon näkee foorumeja lukiessa että he jotka on vain lusikalla saaneet, yrittävät kauhalla saada ja kauhalla antaa. Vain lusikalla saaneet ei pysty kauhalla saamaan tai antamaan. Heidän taso ei vielä yllä sinne “kauhan” tasolle. Aikansa jos ottavat oppia, oppivat, ehkä hekin joskus oppivat kauhomaan kauhalla. Se lusikka kun on niin pienen oieni, eihän siihem paljoa mahdu tietoa.