Det är nog bara små barn som är fortfarande så naturliga att d spelar inga roller, d är som d är och inget mer. Ju äldre barnen blir, lär d av äldre barn och av vuxna att spela roller. Naturlighet försvinner sakta men säkert. Barnet leds in i olika roller. Det är liksom tvunget att spela roller i samhället. Naturlighet accepteras inte av samhället. Samhället har lagt en massa tysta och även en hel massa talade regler, som alla måste lära sig, lära sig spela rollerna.
– Att spela roller, är ett sätt att kommunisera med varandra på varandras villkor, inte alltså fritt.
– Tänk om man kunde vara naturlig, men snäll? Tänk om man bara lärde barnen att vara snälla, men lät allt annat vara i fred. Då skulle vi slippa spela olika roller ständigt i våra liv.
– Numera är det endast hemma i ensamhet vi slipper spela roller, det är i ensamhet vi vågar bara oss själva. Egentligen ganska grymt, eller hur?
– Om man spelar alldeles för stor roll i sitt eget liv, alltså sättar sig själv som nummer ett på alla vis, själviskt, klagande, skrytande, då har man behov av att visa upp sig, ses och synas, med vilka metoder som helst. Sådana människor är det synd om. Hela deras liv baserar på att spela roller om sig själva.

gr%C3%B6nt2.jpg?1587592180