Det korta svaret: Nej. För att kunna förtrycka någon måste man stå i maktposition. Oftast är det de som kvalar in i den rådande normen som har den här positionen. Vanligtvis de vita, heterosexuella, männen, högutbildade (obs, bara för att man står i maktposition innebär det inte att man är rasist, men man är vanligtvis en del av en förtryckande kultur vare sig man vill det eller inte).

Maktpositioner är också relativa, i vissa situationer kan man vara gay och ändå sitta i en maktposition. Ta till exempel Milo Yiannopoulos som är homosexuell, men också har en jättestor plattform (bland annat Beitbart) att sprida sina budskap på. Samtidigt kan en vit heterosexuell man bli sjuk eller arbetslös och på så vis förlora sina privilegier. Jag står i maktposition på många sätt: jag är vit, jag är högutbildad, jag har ganska stora plattformer att tuta ut mina åsikter i osv. Ni fattar såklart. Poängen är ändå att en strukturellt mindre priviligerad grupp kan inte förtrycka en mer priviligerad.

Folk som använder begreppet ”omvänd rasism” är rädda för att förlora sina egna privilegier. De är så vana vid sina fördelar att de tar dem som självklara och ofta självuppnådda. Att de klarat sig så bra i livet för att de är så duktiga, inte för att de haft det lättare än många andra. Man kunde säga att priviligierade är av vårt samhälle curlade människor. Privilegier är ofta medfödda (hudfärg, sexualitet, kön etc). Diskrimineringsombudsmannen (kvinnan) Kirsi Pimiä säger: Att alla alltid behandlas på samma sätt främjer inte jämlikhet. Detta eftersom alla inte börjar från samma linje.

Att en förtryckt grupp får fördelar som att till exempel bli inkvoterade handlar alltså inte om omvänd rasism (för det existerar ju inte), snarare om att man försöker ge skjuts åt en förtryckt grupp så den ska nå samma linje som den priviligerad. Lätt som en plätt!

jeanetteohman - och  - rbuf - samt - sydsvenskan -

Omvänd rasism existerar inte – du kan inte förtrycka den som förtrycker dig.
För att kunna förtrycka någon måste man stå i maktposition. 
Folk som använder begreppet ”omvänd rasism” är rädda för att förlora sina egna privilegier. De är så vana vid sina fördelar att de tar dem som självklara och ofta självuppnådda. 
Högern lanserade begreppet ”omvänd rasism” på grund av att de var förbannade över att deras vita privilegier ifrågasattes.